Isolatie is zonder twijfel het toverwoord bij een doordachte nieuwbouw of verbouwing. Een goede isolatie is dan ook onontbeerlijk om uw energiefactuur te drukken en is nu eenmaal belangrijk voor het milieu. Maar heeft u ook al nagedacht over de ventilatie van uw woning?
Hoe beter u isoleert, hoe belangrijker de ventilatie namelijk wordt om vocht en schimmels tegen te gaan.
Wij kiezen als ervaren ventilatie installateur steeds voor de C, C+ of D ventilatiesystemen.
In deze opstelling wordt verse lucht op natuurlijke wijze de woning binnen gebracht door roosters. De vervuilde lucht wordt dan weer mechanische afgevoerd door afvoerroosters in de keuken, het toilet en de badkamer, de berging en/of de keuken die de vervuilde lucht naar buiten forceren door de gecreëerde onderdruk. Doordat enkel luchtafvoerleidingen geplaatst moeten worden en geen aanvoerleidingen, valt dit systeem best mee qua installatie en is het dus een relatief voordelige oplossing. De verse lucht die van buitenaf wordt aangezogen kan echter wel iets kouder zijn dan de binnentemperatuur waardoor u deze zal moeten bijwarmen.
Het C+ systeem gaat nog een stapje verder en regelt met een bewegingssensor of een sensor die het huidige CO2 gehalte in de ruimte meet, het afvoerdebiet. Meer afvoer, genereert ook meer verse lucht toevoer.
Het D-systeem is het neusje van de zalm qua ventilatiesystemen. Met elektrisch gestuurde ventilatoren wordt verse lucht aangezogen en wordt ook de afvoer gestuurd. De gecontroleerde aan- en afvoer laat toe om beide perfect op elkaar af te stemmen en zo steeds een ideale mix van verse en vervuilde lucht aan te houden en om over- of onderdruk te vermijden. Het is bovendien mogelijk om warmterecuperatie in dit systeem te voorzien. Zo krijgen we balansventilatie. De warmte van de afgevoerde lucht wordt gebruikt om de vers aangezogen, koudere lucht mee bij te warmen en vice versa. Energiebesparing dus. En er zijn ook geen roosters meer nodig aan de buitenzijde van de woning, want 2 kleine schouwen op het dak zijn voldoende.
Feit is wel dat het altijd een risico met zich meebrengt. De materialen die gebruikt worden, mogen nog zo goed van kwaliteit zijn, als de installatie niet goed is, werkt het ventilatiesysteem niet naar behoren. De inregeling en eindcontrole zijn toch wel echt iets voor de ventilatie installateur. Die verantwoordelijkheid nemen wij altijd op ons als installateur van ventilatie.
Afhankelijk van het soort toestel zal de opgewekte warmte van de warmtepomp nuttig gebruikt worden voor de naverwarming van de ventilatielucht en/of het opwarmen van het sanitair warm water.
Dit levert uiteraard ook weer een besparing op de energiefactuur en zorgt ervoor dat je een aantal E-peil punten kan winnen om je woning zo energiezuiniger te maken.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.
Nood aan een snelle interventie of contact. Bel ons op of laat ons u opbellen.
09 279 35 44